Къща за гости Баба Гиздава

През 2013г. фирмата взима решение за разнообразяване на дейността като предложи алтернативен вид активен туризъм, особено популярен в Западна Европа и Америка, а именно участие в земеделската дейност на фирмата в зависимост от сезона. Посетителите могат да вземат дейно участие в резитба на лозя по празника „Трифон зарезан“ през февруари до гроздобер и залагане на вино през октомври. Брането на смокини през най-горещия летен месец август е едно истинско предизвикателство - от ставането в ранни зори и обработката на пресните плодове до мрак.

В този смисъл фирмата започва реализация на проект Къща за гости „Баба Гиздава“ в с.Хотово, община Сандански. Село Хотово има уникално местоположение между Сандански, Рупите и Мелник. Интерес представляват минералните извори в самото село, многото екомаршрути в околността около Мелник, Роженския манастир, село Златолист, известно с църквата „Свети Георги“ и живялата в нея пророчица и лечителка Преподобна Стойна, близостта до Беломорието. Къща за гости Баба Гиздава най-голямата и автентична къща в селото, разположена непосредствено до селския мегдан, е възстановена във вида на нейното създаване, обзаведена е комфортно с мебели, съчетаващи модерен дизайн и автентичен стар битов стил. Специфичната архитектура на къщите в селото, ориентирани на южен склон с поглед към лозята, построени от кирпичени тухли с дървени чардаци ни връщат в началото на 20 век. Името Баба Гиздава не е случайно избрано, това е името на жената създавала уют в тази къща в началото на миналия век, след построяването на къщата и отгледала в нея многодетна челяд.

Когато сте гости в къща Баба Гиздава не очаквайте да ви готвим и сервираме-просто ще правим това заедно! Така ще имате възможност да приготвите и опитате специалитети от местната кухня. Ако пък дойте през месеците на беритба ще имате уникалната възможност от близо да проследите процеса по изготвяне на най-хубавите домашни сладка.
Ако сте наши гости в Януари ще приготвим заедно солена млечна баница "млечник". През февруари ще се посветим на резитбата на лозята, Март е месецът на чолбура. Април е за козунаци. За Май сме приготвили да разкрием тайната рецепта на домашното сладко от зелени смокини. За Юни ще останат така мечтаните бабини сърмички с пресни лозови листа - посни или не, вие ще решите. Юлските жеги ще ни помогнат да изсушим траано и ръчно източените кори за домашна юфка. Целият август е посветен на нейно величество смокинята - в нейния пресен вариант, поднесена в салати, пайове, сладоледи и др. За Септември сме оставили така желаното сладко от зрели смокини. Октомври е разбира се за гроздобер! Ноември ще правим фрешове от нар и ще се наслаждаваме на последните слънчеви топли дни. Декември е времето за огън около печката и приготвяне на солени и сладки баници - тиквеник, зелник, баклава и др. Не знаете как сами да приготвите палачинки, бухтички, мекици или пържени филийки - ние ще ви научим. Поднесени със сладко от смокини, те са част от всяка закуска тук, независимо от сезона.

Какво може да посетите в околността: гр. Мелник, Роженския манастир, едночасов трек от Роженския манастир до Мелник, многобройните винарни в Мелник и района, Самуиловата крепост, Село Златолист-църквата Преподобна Стойна, Рупите и храма на Ванга и др.

 

Моля, отправяйте вашите запитвания относно настаняване на office@figgo.bg